Ніжин

Офіційний сайт Ніжинської міської ради

Автор світлини Денис Скороход
Всі розділи

Анонси:

Ніжинське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області інформує


Гепатит А та його профілактика

Гепатит А – гостра інфекційна хвороба з ураженням печінки, що передається фекально-оральним шляхом.
Найчастіше заразитись гепатитом А можна через продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини. В домашніх умовах гепатит А найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім'ї. Тому гепатит А часто називають хворобою «брудних рук». Вірус гепатиту А також може передаватись при фізичному контакті з інфікованою людиною.
Інкубаційний період – 14–28 днів. Симптоми гепатиту А можуть проявлятись як у легкій, так і у важкій формі. Найчастіше це: підвищена температура, слабкість, відсутність апетиту, діарея, блювота, неприємні відчуття в животі, сеча стає темнішою, пожовтіння шкіри і білків очей. При гепатиті А не завжди проявляються абсолютно усі симптоми, вказані вище. У інфікованої людини може бути абсолютно нормальна температура тіла чи звичний колір сечі. Симптоми гепатиту А значно частіше проявляються у дорослих, ніж у дітей. У дітей до 6 років дуже часто відсутні будь-які симптоми гепатиту А, а жовтуха розвивається лише у 10%. У дорослих симптоми проявляються у більш складній формі, а жовтуха з’являється у 70% випадків. Важка форма хвороби і летальні наслідки найчастіше фіксуються у осіб, яким понад 65 років.

Вберегтись від хвороби допоможе дотримання санітарних норм, а саме:
1. Дотримання правил особистої гігієни - обов`язково мийте руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету;
2. Споживайте лише кип’ячену воду - перед вживанням кип’ятіть воду впродовж 10 хвилин, а потім дайте їй відстоятися;
3. Споживайте чисті фрукти і овочі - ретельно мийте овочі та фрукти перед вживанням.

Лише лікар може підтвердити діагноз гепатиту А і надати рекомендації щодо лікування.

Пам'ятайте!!!
Дотримання правил особистої гігієни та виконання
рекомендацій, вказаних у пам’ятці, допоможуть Вам уникнути захворювання на Гепатит А і зберегти здоров᾿я.

Ніжинське міськрайонне управління 
Головного управління Держпродспоживслужби 
в Чернігівській області


Що необхідно знати про дифтерію

Дифтерія - це гостре інфекційне захворювання бактеріального походження. Інкубаційний період захворювання – від 3 до 10 днів. 
Збудник - Corynebacterium diphtheriae стійкий в навколишньому середовищі і передається повітряно-крапельним шляхом або через предмети побуту, якими користувався хворий. 
Джерело інфекції – хвора людина або носій Corynebacterium diphtheriae, яка виділяє токсигенні штами збудника.
Симптомами хвороби є:
•біль у горлі;
•підвищена температура;
•наліт на мигдалинах сірого кольору;
•осиплість голосу;
•ускладнене дихання та ковтання;
•висока температура;
•набряк слизової оболонки носоглотки;
•збільшення лімфатичних вузлів.
 Вкрай важливо своєчасно діагностувати хворобу. Так як за своїми клінічними проявами вона схожа на ангіну та інфекційний мононуклеоз. Якщо ви помітили в себе або рідних такі ознаки, не легковажте і не списуйте все на звичайну застуду, а негайно зверніться до лікаря. Що раніше встановлений діагноз, то більше шансів на одужання. 
Найчастіше дифтерія проявляється утворенням щільної плівки та  набряку слизових оболонок, що блокує дихальні шляхи і часто призводить до смерті. Токсичне ураження серцево-судинної та нервової систем і вторинні інфекції також можуть мати летальні наслідки. Небезпечність захворювання характеризується високою смертністю,  в 50 випадках з 1000.
Дифтерія — вакцинокерована інфекція, тобто єдиним способом захисту від цієї хвороби і попередження розвитку небезпечних ускладнень – є вакцинація.  Хворіють на дифтерію не щеплені або невірно щеплені особи. 
В Україні на сьогодні вкрай низький рівень вакцинації від дифтерії та правця. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, вакциновані менше 70% дітей, а рівень охоплення щепленнями серед дорослих - ще нижчий. При низьких рівнях охоплення щепленнями проти дифтерії з’являється ризик виникнення великої кількості випадків цієї інфекції. Щоб захистити себе та своїх дітей, українцям слід негайно перевірити наявність у себе необхідної кількості щеплень і отримати щеплення, яке проводять комплексною вакциною від дифтерії та правця.
Вакцинація дітей проти дифтерії повинна проводитися у: 2 місяці (перше щеплення), 4 місяці (друге щеплення), 6 місяців (третє щеплення) та в подальшому ревакцинація у 18 місяців, 6 років та 16 років. Також потрібно нагадати, що щеплення від дифтерії потрібно проводити систематично і дорослому населенню, а саме кожні 10 років.
І на останок, хочеться порекомендувати проводити всі профілактичні щеплення передбачені Календарем профілактичних щеплень, посилання на який додається під цією статтею.

Календар профілактичних щеплень: https://moz.gov.ua/article/immunization/kalendar-profilaktichnih-scheplen


          Ніжинське міськрайонне управління 
Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області


ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА

          Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Захворювання протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково – кишкового тракту.
Збудниками кишкової інфекції можуть бути бактерії (шигели, сальмонели, кишкова паличка, умовна-патогенна флора та ін.), віруси (рота-, адено-, рео-, ентеро-, коронавіруси), найпростіші (амеба дизентерійна, лямблії, балантидій).
          Передача інфекції відбувається фекально-оральним шляхом – переважно через забруднені руки як під час прямого контакту, так і при контакті з іншими забрудненими поверхнями та предметами (підлога, меблі, одяг, іграшки тощо). Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб.
          Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви, молоко та молочні продукти, кондитерські вироби.
          Джерелом інфекції є хвора людина та носій. Збудники кишкових інфекцій живуть та розмножуються в кишківнику хворого і виділяються у зовнішнє середовище з випорожненнями.
          Раннє виявлення хворих і носіїв, швидке встановлення вірного діагнозу і своєчасно розпочате лікування має важливе значення в профілактиці кишкових інфекцій.

          При гострих кишкових інфекційних захворюваннях ефективність профілактичних заходів залежить від рівня гігієнічних знань населення та дотримання ряду гігієнічних правил:
– Не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та недотримання термінів споживання.
– Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
– Не купувати їжу на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. 
– Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.
– Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання вони мають пройти вторинну термічну обробку. Також слід пам’ятати, що зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2-х годин.
– Якщо Ви збираєтесь у подорож не слід брати продукти, що швидко псуються ( ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби)
– Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. Бажано мати необхідний запас питної води.
– Перед приготуванням їжі та її вживанням завжди ретельно мити руки з милом, дотримуватись правил особистої гігієни. Якнайретельніше повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних дитячих закладів, а також ті хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів. Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.
- Регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки.
- Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
- Для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
- Добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
- Не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
- При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

          Виконання цих нескладних правил і порад допоможе уникнути захворювання гострої кишкової інфекції і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких.
          Значно легше запобігти захворюванню, ніж його лікувати. 

Ніжинське міськрайонне управління Головного 
управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області

Отруєння грибами. Профілактика.

          Більшість отруєнь грибами обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Отруєння можуть спричинити також їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас.
          Про отруйні властивості грибів люди знали з давнини. Період вегетації грибів в Україні досить тривалий: від травня до листопада, тобто складає майже 6 місяців. 
Різні методи обробки грибів (маринування, засолка, сушка, теплова кулінарна обробка тощо) в більшості випадків не руйнують їхніх отрут. Нещасні випадки від споживання грибів можуть реєструватися протягом цілого року.
          Слід пам'ятати, що іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. 
Це буває у тих випадках, коли збирають та вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання.
          Гриби відносяться до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води) тому їх необхідно переробляти в день збору. Особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду. Максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 год при температурі не вище 10°С. Пов'язано це з тим, що зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних. 
          Симптоми грибного отруєння різні:
1. Характерні ознаки отруєння - нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла - з'являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв з сироїжок, недоварених осінніх опеньків, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення.
2. Симптоми отруєння - галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності - з'являються через пів-дві години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно.
3. Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-ох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг - все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.       
          Щоб не отруїтися дикорослими грибами необхідно знати та дотримуватись таких профілактичних заходів:
- Збирати в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні і не пробуйте їх на смак;
- Не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів, а також уздовж автомобільних трас і залізниць;
- Не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві чи зіпсовані, або дуже молоді, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу чи на радіаційно-забруднених територіях; 
- Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду гриб втрачає воду та накопичує токсини;
- Не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм пробувати їх на смак;
- Не допускати вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, котрі годують грудьми;
- Не купувати і не вживати в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук;
- Не зберігати готові страви з грибів у холодильнику більше доби, а свіжі гриби - довше 2-3 днів в морозильнику, якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки.
            Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) - негайно викликайте "швидку допомогу"!

Ніжинське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області


БОТУЛІЗМ ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА

           Ботулі́зм (з лат. botulus — ковбаса) - це гостре токсико-інфекційне захворювання.          Збудник захворювання токсин - Clostridium botulinum широко поширений в природі. Спори Clostridium botulinum протягом тривалого часу зберігаються, за певних умов та перетворюються у вегетативні форми і накопичуються в ґрунті, мулі, в трупах тварин. Спори й вегетативні форми з їжею і водою можуть потрапляти в кишечник людини, теплокровних тварин, птахів і риб. Джерелом інфекції є мертві тварини, птахи, риби, а ґрунт та річний мул - служать резервуаром інфекції.

          Причиною захворювання на ботулізм є вживання людиною їжі, що накопичила токсин внаслідок забруднення її та розмноження вегетативних форм збудника. Небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах.

          Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, що відбувається внаслідок пошкодження шкіри з подальшим забрудненням дефектів шкіри (ран) спорами Clostridium botulinum.

            Інкубаційний період при харчовому ботулізмі - від 8 годин до 10 діб, при рановому -5-14 днів.

            Симптоми ботулізму:

•  порушення близького зору;

•  сильно виражена сухість у роті;

•  важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);

•  підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;

•  запаморочення;

• короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп);

•  ураження м’язів шиї та кінцівок.

          Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово. З'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму ("сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі.

         Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках  пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.       

           Профілактика:

• щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м'ясних та грибних консерв, консервів домашнього виробництва;

• не вживайте в їжу продукти харчування, якщо не впевнені, що зберігання та/або транспортування відбувалось належним чином та якщо сумніваєтесь у якості продуктів; 

 ретельно мийте овочі і фрукти перед початком консервації, викидайте перезрілі або зіпсовані;

видаляйте частки ґрунту з усіх продуктів. Якщо неможливо промити під проточною чистою водою, то спочатку необхідно очистити поверхню щіткою, а потім обробити кип'яченою водою.

          При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

 

Ніжинське міськрайонне управління 

головного управління Держпродспоживслужби 

в Чернігівській області




Профілактика туберкульозу

Туберкульоз – (лат. tuberculosis ) це хронічне інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерії туберкульозу, або палички Коха.
Мікобактерії туберкульозу зберігаються в навколишньому середовищі від 3-4 до 8-12 місяців. Збудник хвороби стійкий до дії кислот, спирту, низьких температур, тривалий час зберігається у висушеному харкотинні, на постільній білизні, посуді та особистих речах хворого. Збудник чутливий до дії сонячних променів, дезінфікуючих засобів, зокрема до дії активного хлору.
          Джерелом інфекції є хвора на туберкульоз людина. Механізм передачі-повітряно-крапельний. Коли хвора людина на туберкульоз кашляє, плює, чхає, розмовляє або співає, вона виділяє у повітря  мікобактерії.
          Симптоми туберкульозу:
•Кашель, частіше сухий, що триває більше ніж 2-3 тижні;
•Кровохаркання(наявність крові у мокроті, що виділяться при кашлі);
•Підвищення температури протягом 5-7 днів;
•Задуха;
•Погіршення або відсутність апетиту;
•Раптове схуднення.
          При виявленні подібних симптомів у себе або у своїх близьких необхідно негайно звернутись до сімейного лікаря.
          Своєчасне виявлення туберкульозу є вирішальним фактором для ефективного лікування та попередження його поширення серед людей.
          Методи виявлення туберкульозу:
•періодичне флюорографічне обстеження (1 раз на рік);
•рентгенографія органів грудної порожнини за медичними показаннями;
• туберкулінодіагностика (реакція Манту);
•лабораторні методи: дослідження харкотиння на наявність мікобактерій у осіб, які кашляють більше 2 тижнів.
           Профілактика туберкульозу;
•Вести здоровий спосіб життя: відмовитись від вживання алкоголю і тютюнопаління; 
•Дотримуватись правил особистої гігієни, особливо при спілкуванні з хворими людьми;
•Вживати здорову збалансовану їжу з достатнім вмістом білків, жирів, вітамінів. Уникати вживання консервів та різноманітних концентратів.
•Займатись спортом або фізичними вправами, якомога більше перебувати на свіжому повітрі;
•Проходити профілактичні медичні огляди з флюорографічним обстеженням 1 раз на рік;
•При будь яких проявах погіршення стану здоров`я негайно звертатися до лікаря;
          Специфічна профілактика – це вакцинація і ревакцинація вакциною БЦЖ.

Пам'ятайте!!!
Дотримання правил особистої гігієни та виконання
рекомендацій, вказаних у пам’ятці, вбереже Вас від
захворювання на туберкульоз

Ніжинське міськрайонне управління Головного управління 
Дерпжпродспоживслужби в Чернігівській області



Заходи профілактики інфекційних хвороб під час повені

">   Як попередити виникнення та розпосюдження інфекційних хвороб під час повені.

З метою профілактики інфекційних захворювань під час паводку, Ніжинське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області рекомендує населенню: - після танення снігу провести прибирання території від сміття, очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів, городи і присадибні ділянки перекопати на глибину 20-25 см; - індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) у разі переповнення спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим призначеним для цього дезінфекційним засобом; - колодязі звільнити від нанесеного бруду, відкачати воду, почистити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлорвмісних патронів, обладнати кришками колодязі, тримати в справності і чистоті колодязні зруби; - зберігати воду і продукти харчування в закритих ємностях в місцях, недоступних для гризунів, при можливості провести дератизаційні заходи по знищенню гризунів в місцях їх можливого скупчення; - мати запас бутильованої води, продуктів харчування з пролонгованими термінами придатності, розташувувати їх якомога вище в місцях, недоступних для води; - не вживати воду з джерел у місцях підтоплення; - використовувати для пиття і приготування їжі тільки бутильовану або кип'ячену воду; - не використовувати підмочені повеневими водами харчові продукти; - обов'язково мити руки з миючими засобами перед вживанням їжі та після відвідування туалету, уважно стежити за чистотою рук дітей; - при вживанні овочів і фруктів у сирому вигляді ретельно промивати їх водою (бутильованою або кип'яченою), обдавати окропом. При приготуванні їжі обов’язково застосовуйте термообробку (варіння, смаження, запікання); - у разі розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі та інші симптоми) терміново зверніться за медичною допомогою.            

Пам’ятайте, що дотримання гігієнічних правил у повсякденному житті, а особливо при виникненні надзвичайних ситуацій, допоможе зберегти здоров’я Вам і Вашим рідним!   

">Ніжинське міськрайонне управління 

">Головного управління Держпродспоживслужби 

в Чернігівській області