Ніжин

Офіційний сайт Ніжинської міської ради

Автор світлини Денис Скороход
Всі розділи

Анонси:

Ніжинське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області інформує


Профілактика туберкульозу

Туберкульоз – (лат. tuberculosis ) це хронічне інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерії туберкульозу, або палички Коха.
Мікобактерії туберкульозу зберігаються в навколишньому середовищі від 3-4 до 8-12 місяців. Збудник хвороби стійкий до дії кислот, спирту, низьких температур, тривалий час зберігається у висушеному харкотинні, на постільній білизні, посуді та особистих речах хворого. Збудник чутливий до дії сонячних променів, дезінфікуючих засобів, зокрема до дії активного хлору.
          Джерелом інфекції є хвора на туберкульоз людина. Механізм передачі-повітряно-крапельний. Коли хвора людина на туберкульоз кашляє, плює, чхає, розмовляє або співає, вона виділяє у повітря  мікобактерії.
          Симптоми туберкульозу:
•Кашель, частіше сухий, що триває більше ніж 2-3 тижні;
•Кровохаркання(наявність крові у мокроті, що виділяться при кашлі);
•Підвищення температури протягом 5-7 днів;
•Задуха;
•Погіршення або відсутність апетиту;
•Раптове схуднення.
          При виявленні подібних симптомів у себе або у своїх близьких необхідно негайно звернутись до сімейного лікаря.
          Своєчасне виявлення туберкульозу є вирішальним фактором для ефективного лікування та попередження його поширення серед людей.
          Методи виявлення туберкульозу:
•періодичне флюорографічне обстеження (1 раз на рік);
•рентгенографія органів грудної порожнини за медичними показаннями;
• туберкулінодіагностика (реакція Манту);
•лабораторні методи: дослідження харкотиння на наявність мікобактерій у осіб, які кашляють більше 2 тижнів.
           Профілактика туберкульозу;
•Вести здоровий спосіб життя: відмовитись від вживання алкоголю і тютюнопаління; 
•Дотримуватись правил особистої гігієни, особливо при спілкуванні з хворими людьми;
•Вживати здорову збалансовану їжу з достатнім вмістом білків, жирів, вітамінів. Уникати вживання консервів та різноманітних концентратів.
•Займатись спортом або фізичними вправами, якомога більше перебувати на свіжому повітрі;
•Проходити профілактичні медичні огляди з флюорографічним обстеженням 1 раз на рік;
•При будь яких проявах погіршення стану здоров`я негайно звертатися до лікаря;
          Специфічна профілактика – це вакцинація і ревакцинація вакциною БЦЖ.

Пам'ятайте!!!
Дотримання правил особистої гігієни та виконання
рекомендацій, вказаних у пам’ятці, вбереже Вас від
захворювання на туберкульоз

Ніжинське міськрайонне управління Головного управління 
Дерпжпродспоживслужби в Чернігівській області



Заходи профілактики інфекційних хвороб під час повені

">   Як попередити виникнення та розпосюдження інфекційних хвороб під час повені.

З метою профілактики інфекційних захворювань під час паводку, Ніжинське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області рекомендує населенню: - після танення снігу провести прибирання території від сміття, очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів, городи і присадибні ділянки перекопати на глибину 20-25 см; - індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) у разі переповнення спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим призначеним для цього дезінфекційним засобом; - колодязі звільнити від нанесеного бруду, відкачати воду, почистити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлорвмісних патронів, обладнати кришками колодязі, тримати в справності і чистоті колодязні зруби; - зберігати воду і продукти харчування в закритих ємностях в місцях, недоступних для гризунів, при можливості провести дератизаційні заходи по знищенню гризунів в місцях їх можливого скупчення; - мати запас бутильованої води, продуктів харчування з пролонгованими термінами придатності, розташувувати їх якомога вище в місцях, недоступних для води; - не вживати воду з джерел у місцях підтоплення; - використовувати для пиття і приготування їжі тільки бутильовану або кип'ячену воду; - не використовувати підмочені повеневими водами харчові продукти; - обов'язково мити руки з миючими засобами перед вживанням їжі та після відвідування туалету, уважно стежити за чистотою рук дітей; - при вживанні овочів і фруктів у сирому вигляді ретельно промивати їх водою (бутильованою або кип'яченою), обдавати окропом. При приготуванні їжі обов’язково застосовуйте термообробку (варіння, смаження, запікання); - у разі розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі та інші симптоми) терміново зверніться за медичною допомогою.            

Пам’ятайте, що дотримання гігієнічних правил у повсякденному житті, а особливо при виникненні надзвичайних ситуацій, допоможе зберегти здоров’я Вам і Вашим рідним!   

">Ніжинське міськрайонне управління 

Головного управління Держпродспоживслужби 

в Чернігівській області