Дотримання пожежної безпеки в осінньо-зимовий період


Щороку з настанням осінньо-зимового періоду збільшується кількість пожеж, травмування та загибель людей на них через елементарне недотримання та нехтування правилами пожежної безпеки при користуванні нагрівальними електро- і газовими приладами, а також при експлуатації пічного опалення. Ніжинське РУ ГУ ДСНС України у Чернігівській області звертаюся до населення з проханням в осінньо-зимовий період дотримуватися елементарних правил пожежної безпеки. Перш за все користуватися тільки справними та сертифікованими в Україні нагрівальними електроприладами. Не залишати їх без нагляду навіть на короткий час, обов’язково вимикати електроприлади на ніч та виходячи з дому.

Не застосовувати в запобіжних електролічильниках саморобні плавкі вставки. Ще одна велика помилка людей, причому всіх вікових категорій, – використання для обігріву приміщення печей для приготування їжі. Популярністю в цій справі користуються як електроплитки, так і газові плити. Наголошуємо: це суворо заборонено! У випадку з електроплитою може статися пожежа. Газова піч більш небезпечна: ймовірне отруєння газом та навіть вибух. У разі виникнення пожежі треба одразу припинити подачу електроживлення. Після знеструмлення прилад можна накрити щільною ковдрою і таким чином загасити полум’я. Якщо електроприлад загорівся, його не можна гасити водою, адже вода добре проводить електричний струм. Забороняється тягнути за електричний шнур руками, а також чіпати оголені дроти. Перед початком опалювального сезону котельні, теплогенераторні й калориферні установки, печі та інші опалювальні прилади мають бути старанно перевірені й відремонтовані. Очищення димоходів та печей від сажі потрібно протягом усього опалювального сезону. На горищах усі димові труби і стіни, в яких проходять димові канали, повинні бути підштукатурені та побілені.

Дотримуйтесь правил пожежної безпеки при користуванні пічним опаленням!

Очищення димоходів та печей від сажі потрібно проводити перед початком, а також протягом усього опалювального сезону, а саме:

– опалювальних печей періодичної дії на твердому та рідкому паливі – не рідше одного разу на три місяця;

– печей та осередків вогню безперервної дії – не рідше одного разу на два місяця;

– кухонних плит та кип’ятильників – один раз на місяць.

Згідно правил пожежної безпеки в Україні:

– печі та ін. опалювальні прилади повинні мати протипожежні розділки від горючих конструкцій, що відповідають вимогам будівельних норм;

– підлога з горючих матеріалів повинна захищатися металевим листом розміром 0,7×0,5 м, що розташовується своїм довгим боком вздовж печі;

– на горищах усі димові труби і стіни, в яких проходять димові канали, повинні бути проштукатурені та побілені;

– димові труби будівель з покрівлями з горючих матеріалів повинні бути обладнані надійними іскрогасниками;

-попіл і шлак, які вигрібають з топки, необхідно заливати водою та виносити в місця, спеціально для цього відведені. Не дозволяється висипати їх поблизу будівель;

– улаштування тимчасових печей (буржуйок) у приміщеннях не дозволяється.

Під час експлуатації пічного опалення не допускається:

-залишати печі, які топляться, без нагляду або доручати нагляд за ними дітям;

– користуватися печами й осередками вогню, які мають тріщини;

– розміщати паливо й інші горючі речовини безпосередньо перед топковим отвором;

– зберігати незагашені вуглини та золу в металевому посуді, встановленому на дерев’яній підлозі або горючій підставці;

– сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали;

– застосовувати для розпалювання печей легкозапалювальні та горючі речовини;

– використовувати для топлення дрова, довжина яких перевищує розміри топки; здійснювати топлення печей з відкритими дверцятами топки;

– закріплювати на димових трубах антени телевізорів, радіоприймачів тощо.

Для попередження виникнення пожеж Ніжинське РУ ГУ ДСНС України у Чернігівській області радить не використовувати саморобні обігрівачі. Не можна залишати опалювальні прилади без нагляду, навіть на короткий термін.

Нагрівальні частини електронагрівальних приладів мають бути захищені від зіткнення з горючими матеріалами, а самі прилади встановлені на поверхні з негорючого матеріалу.

Якщо ж електроприлад загорівся, ні в якому разі не гасіть його водою, адже вода добре проводить електричний струм. Відключіть прилад від електричного живлення та повідомте до служби порятунку «101».

Ніжинське РУ ГУ ДСНС України у Чернігівській області звертається до батьків з проханням не залишати дітей без нагляду дорослих! Не допускайте трагедії у вашій родині! Розповідайте своїм дітям про небезпеку гри з вогнем, навчайте їх правилам пожежної безпеки! Обмежте користування дітей газовими та електричними приладами! Зберігайте сірники та запальнички в недоступних для дітей місцях! Шановні батьки, життя дітей у ваших руках!!!

 

Ніжинське РУ ГУ ДСНС України у Чернігівській області

12.10.2023