Запрошуємо долучитися до обговорення перетворення площі Івана Франка!

Запрошуємо долучитися до обговорення перетворення площі Івана Франка!

Площа Івана Франка у Ніжині має великий потенціал для того, аби стати новою візитівкою міста, його серцем та взірцем для сучасного розвитку громади. Для цього пропонується впорядкувати рух транспорту і пішоходів на ній відповідно до сучасних стандартів, стратегічних документів громади та Правил дорожнього руху.



Наразі площа є переважно автомобільною і має надлишкову проїзну частину, яку неможливо ефективно використовувати та обслуговувати. Широкі смуги руху провокують небезпечне водіння, існуючий кільцевий рух не працює належним чином, а великий центральний острівець на площі не використовується жодним чином. 

Фахівці проєктної команди Bike City consulting розробили ескізний проєкт площі Івана Франка, який передбачає упорядкування руху транспорту і пішоходів на площі, підвищення безпеки дорожнього руху і впровадження велосипедної інфраструктури. Завдяки цьому зменшується проїзна частина площі з 42 до 17 метрів, а 36% простору вивільняється для облаштування пішохідної зони з озелененням. 



Безпека дорожнього руху:

Існуючий простір площі демократично перерозподіляється між всіма учасниками руху, впроваджуються саморегульовані кільцеві розв'язки з пріоритетом руху по них, ширина смуг руху звужується відповідно до сучасних норм, що унеможливлюватиме перевищення швидкості руху. Чітке виділення смуг руху на площі дозволятиме уникати заторів, спричинених неправильним перелаштуванням транспорту.

Для пішоходів:

Площа стає більш дружньою для пішоходів. За рахунок упорядкування проїзної частини вивільняється місце для збільшення пішохідного простору. Пішохідні переходи стають більш короткими за рахунок звуження проїзної частини – таким чином пішоходи менше часу перебувають на дорозі. У святкові дні та під час проведення масових заходів з’являється можливість перекриття основної частини площі без перешкоджання транзитному руху транспорту завдяки новим кільцевим розв’язкам.



Для велосипедистів:

На площі передбачається влаштування нерозривної мережі велосипедних смуг на проїзній частині, які поєднають усі прилеглі вулиці. Вони стануть основою для розвитку велосипедної мережі Ніжина, яка сполучить його центр з іншими частинами міста і громади. Завдяки забезпеченню руху велосипедистів по кільцю, вони пріоритетно і безпечно зможуть здійснювати лівий поворот.

Для громадського транспорту:

Облаштовуються зупинки громадського транспорту в заїзних «кишенях», які не перешкоджатимуть руху інших транспортних засобів. Маршрути, які курсують з вул. Батюка у бік залізничного вокзалу, рухатимуться по вул. Набережній для безпечного під’їзду до зупинки на площі Івана Франка.



Для автотранспорту:

Рух площею упорядковується без суттєвих змін для водіїв. Існуюча кільцева розв’язка на площі стає компактнішою і переноситься до бульварної частини вул. Шевченка. Це дасть змогу більш зручно здійснювати поворот з вул. Батюка на вул. Шевченка без необхідності заїзду на площу. Для повороту з площі на вул. Овдіївську влаштовується окрема смуга, яка матиме власну фазу світлофора для забезпечення безконфліктного проїзду. Водночас, лівий поворот з вул. Овдіївської у бік вул. Набережної відбуватиметься через кільцеву розв’язку. Також для більш безпечного руху влаштовується кільцева розв’язка на перехресті вулиць Шевченка і Набережної біля Газового мосту.

Паркування і таксі:

Пропонується облаштування паркувальних зон для автотранспорту вздовж проїзної частини вулиць Шевченка і Набережної, а також виокремлена зона для стоянки таксі.

https://drive.google.com/file/d/1Tzz-WkVjmdtepMDuVfZz7z3fvSn3gHSe/view?usp=drivesdk

Проєкт повністю відповідає Стратегії розвитку Ніжинської міської територіальної громади, а також державним будівельним нормам, сучасним стандартам та Правилам дорожнього руху. Однак, лише мешканці Ніжина повноцінно розуміють специфіку руху в місті, тому ми запрошуємо вас до обговорення і надання обґрунтованих коментарів, аби знайти найбільш правильні рішення для створення робочого проєкту площі.


Розраховуємо на вашу думку під цим дописом або на електронну адресу [email protected] до 14 червня. Або можете залишити свій відгук за посиланням : https://www.facebook.com/nizhyn.rada/posts/pfbid022HeAkwDVc4rMVaJiTfWDieVU3ERMSfxqjEzkETPXF2SqsetcvMhcrezWm1gtcFC9l



02.06.2023