Попри війну в Україні триває реформа освіти


Однією зі складових цієї реформи є перехід на 12-річну освіту.

Відповідно до українського законодавства органи місцевого самоврядування мають до 1 вересня 2024 року затвердити плани формування мережі закладів освіти, що забезпечуватимуть здобуття повної загальної середньої освіти, з урахуванням вимог законодавства до ліцеїв.

Крім того, засновники ліцеїв до 1 вересня 2027 року мають забезпечити створення цих ліцеїв та оснащення необхідною матеріально-технічною базою та обладнанням.

З 1 вересня 2027 року шкільна освіта буде поділятися на три рівні: 

 Початковий (1— 4 класи).

 Базовий (5—9 класи).

 Старша профільна школа (1012 класи). 

У зв’язку з трансформацією мережі закладів загальної середньої освіти та реалізацією нового освітнього законодавства на засіданні 37-ї сесії депутати ухвалили рішення про перейменування ЗОШ №15 на Ніжинську гімназію № 15 «Основа» та ННВК №16 «Престиж» на Ніжинську гімназію №16.

Однією з підстав для цього було клопотання перед Управлінням освіти від директорів цих закладів.

Наступним рішенням, яке ухвалили депутати, стало затвердження мережі закладів освіти, що забезпечуватимуть здобуття повної загальної середньої освіти учнями громади з 01 вересня 2027 року.

Реформа передбачає створення ліцеїв для надання якісної профільної середньої освіти, виходячи із територіальних і демографічних особливостей територіальної громади (за 2023 рік народилося 248 ніжинців).

Цим рішенням передбачається, що з 01 вересня 2027 року в Ніжині буде діяти два освітніх заклади повної загальної середньої освіти, тобто старша школа. Це Ніжинська загальноосвітня школа І-ІІІ ст. № 7 та Ніжинський міський ліцей при НДУ імені Миколи Гоголя.

На сьогодні у Ніжині функціонують 13 гімназій, одна школа та міський ліцей.

05.04.2024